Suomessakin on monia ainakin suomalaisille kuuluisia ja tunnettuja hotelleja, joista esittelemme tässä muutaman.

Hotelli Kämp

Hotelli Kämpin perusti Carl Kämp 1848 Helsinkiin. Hän aloitti uransa tarjoilijana, eteni nopeasti ja hänestä tuli tunnettu ja aikoinaan arvostettu ravintoloitsija. Hotel Kämp tavoitteena oli todellinen Grand Hotel tason hotelli Suomeen ja Helsinkiin. Siitä muodostuikin heti avaamisen jälkeen suomalaisen kulttuurin, eliitin ja älymystön kohtauspaikka. Arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema hotelli valmistui Pohjoisesplanadin ja Kluuvikadun kulmaan vuonna 1887. Hotel Kämp oli aikansa edelläkävijä myös modernin teknologian suhteen - se oli Suomen ensimmäinen hotelli, jossa oli hissi ja sähkövalaistus. Vieraille oli tyypillistä asua Hotel Kämpissä pidempiäkin aikoja - marsalkka Mannerheim oleskeli Hotel Kämpissä koko kesän vuonna 1919 ja hotellin ylellisin sviitti onkin nimetty hänen mukaansa. Hotellin toiminta lakkautettiin 1965 ja se remontoitiin toimistotilaksi, hotelli kuitenkin herätettiin takaisin henkiin Helsingin hohdokkaimmaksi hotelliksi vuonna 1999. Siitä alkaen Hotel Kämp on toiminut Suomen tunnetuimpana viiden tähden luksushotellina.

##Hotelli Aulanko Hotelli Aulangon ensimmäinen osa valmistui 1938. Alkuperäinen hotellirakennus on yksi aikakautensa merkittävimpiä funktionalistisia rakennuksia Suomessa. Sen kohdalla sijaitsi alun perin Karlbergin kartano joka paloi 1928. Kaupunki oli alkueräisen hotellin 12-huoneisen hotelliravintolan rakennuttajana, mutta uuden hotellin rakensi sitten Suomen Matkailijayhdistys ostettuaan 60 hehtaaria maata kaupungilta ja siitä syntyi Aulanko Oy. Aulangon ravintolatoiminta oli alkuaikoina lähes omavarainen, hotellilla oli esimerkiksi omaa karjaa sekä oma leipomo, lihankäsittelyhuone ja tila, jossa ravintolassa tarjottavia kaloja säilytettiin altaissa. Hotelli on laajennettu 1963 sekä 1990 ja 2006, jolloin viimeisenä lisänä hotelliin liitettiin kylpyläosa ja monitoimihalli urheilijoille.

##Valtionhotelli Valtionhotelli eli Imatran Valtionhotelli perustettiin 1903 arkkitehti Usko Nyströmin jugendlinnan piirustuksien mukaisesti. Ennen linnaa paikalla oli puurakenteinen Pietarin ylhäisön suosima hotelli, joka kuitenkin tuhoutui tulipalossa 1900 luvun alussa. Hotelli restauroitiin 1985-87 alkuperäiseen asuunsa. Sen alkuperäinen nimi oli muuten Grand Hotel Cascade. Se äänestettiin 2014 Suomen kauneimmaksi hotelliksi Apu-lehden äänestyksessä.

##Mustion linna Mustion linna rakennettiin vuosina 1783-1792 ja kartanon päärakennuksen rakennutti ruukinpatruuna Magnus Linder. Kartano on nykyään kunnostettu ja se toimii hotellina ja museona. Kaikkiaan hotellissa on kolmekymmentä kahden hengen huonetta ja 8 yhden hengen huonetta sekä yksi kaksikerroksinen sviitti aivan joen rannalla. Kaikissa hotellihuoneissa on wc ja suihku. Merliinin Torni on kaksikerroksinen sviitti ja se sijaitsee aivan Mustion joen äärellä. Osittain joen päällä oleva terassi houkuttelee nauttimaan auringosta, kauniista maisemista ja rauhallisesta lukuhetkestä.

Suomesta löytyy hotelleja ympäri maata, eri tasoisia ja kaikentyyppisiä.